Kā top alus uzņēmumā sia Tālavas ķēniņa alus

 

Todien Tālavas vīri noguruši atgriezās mājup no kara. Uzbrucējs bija sakauts un patriekts, rosme pilī bija kā skudru pūznī. Vīriem vajadzēja tūlīt visiem stāstīt par piedzīvoto, gardi smaržoja svaigi cepta maize, tālavieši gatavojās dzīrēm.

Kā top alus uzņēmumā sia Tālavas ķēniņa alus

1. Alus uzņēmumā sākas ar iesalu. Pamatā Tālavas ķēniņa alus izmanto Latvijas iesalu. Iesalu samaļ, saplacina, atbilstošā daudzumā no katra iesala veida, kā paredzēts receptē.

2. Malto iesalu ieber iejavošanas kublā, kur to pārlej ar karstu ūdeni .

3. Svarīgi ievērot precīzu temperatūru. Iesals atdod dažādus cukurus, veidojas salds šķidrums – misa.

4. Notecināto misu stundu vāra uz īstas uguns, vārīšanas laikā vairākas reizes pievieno apiņus rūgtumam un aromātam.

5. Misu strauji dzesē ar speciālu misas dzesētāju.

6. Misa nonāk ozolkoka kublā un tai tiek pievienots raugs. Alus rūgst nepilnu nedēļu, atkarībā no šķirnes. Tumšāki alus veidi norūgst lēnāk, gaišāki ātrāk.

7. Pēc intensīvās rūgšanas alus nogatavojas vismaz 30 dienas vēsumā pēcraudzēšanas tvertnēs.

8. Tad alu sapilda pudelēs vai speciālās muciņās. Alus vēl nostāv siltākā telpā aptuveni nedēļu, lai tajā esošais dzīvais raugs to padarītu nedaudz gāzētu.

9. Tad tiek likt etiķete un alus nonāk pie patērētājiem.