Alus mikrodarītavas nosaukums ir SIA „Tālavas ķēniņa alus”, tā atrodas senās letu valsts Tālavas teritorijā, šodienas Lizuma pagastā, Gulbenes novadā, un tradicionālā veidā dara šo dzērienu ar metodēm, kas tuvinātas gadsimtiem ilgām tradīcijām. Esam radījuši ap 10 unikālām alus šķirnēm, no kurām populārākās ir iecienītas Rīgā un Vidzemē. Tās ir „Ūsiņš”, „Vilkaču”, ”Pērkona” un „Gaišā vasara” alus šķirnes.


Alus darīšanai bija senas tradīcijas mūsu ģimenes mājā, Lizuma pagastā. Agrāk jau latvieši alu darīja uz visiem godiem. Alus simbolizē ražu, saimnieka darbu, apstrādājot laukus, iesējot labību, novācot ražu. Teju katram saimniekam bija vairākas reizes gadā alus jādara. Ne tik uz Jāņiem, bet jubilejām, talkām, citiem godiem. Bet pamazām, līdz ar lielveikalu kultūras ienākšanu šī tradīcija zuda. Tikai daži šo seno arodu un prasmi saglabāja. Sākumā mēs ar to nodarbojāmies draugu iepriecināšanai Jāņos, bet pamazām šis hobijs tika pārvērsts nelielā ģimenes ražotnē.
Atzīmēšanas vērts ir tas, ka alus tiek darīts īstā zemnieku saimniecībā. Ražotnes telpa iekārtotas no lieliem laukakmeņiem savulaik mūrētā saimniecības ēkā. Tagad biezais mūris palīdz nodrošināt darītavas telpās vienmērīgu gaisa temperatūru, kas alus darīšanas procesā ir ļoti būtiska. Rezultāts ir katram baudāms un paši alus darītāji par saviem brūvējumiem saka – „Sidraba putas, ķēniņa alus!”

Alus mikrodarītavas nosaukums ir SIA „Tālavas ķēniņa alus”, tā atrodas senās letu valsts Tālavas teritorijā, šodienas Lizuma pagastā, Gulbenes novadā, un tradicionālā veidā dara šo dzērienu ar metodēm, kas tuvinātas gadsimtiem ilgām tradīcijām. Esam radījuši ap 10 unikālām alus šķirnēm, no kurām populārākās ir iecienītas Rīgā un Vidzemē. Tās ir „Gaišā vasara”, „Pērkona”, „Ūsiņš” un „Vilkaču” alus šķirnes.

Alus darīšanai bija senas tradīcijas mūsu ģimenes mājā, Lizuma pagastā. Agrāk jau latvieši alu darīja uz visiem godiem. Alus simbolizē ražu, saimnieka darbu, apstrādājot laukus, iesējot labību, novācot ražu. Teju katram saimniekam bija vairākas reizes gadā alus jādara. Ne tik uz Jāņiem, bet jubilejām, talkām, citiem godiem. Bet pamazām, līdz ar lielveikalu kultūras ienākšanu šī tradīcija zuda. Tikai daži šo seno arodu un prasmi saglabāja. Sākumā mēs ar to nodarbojāmies draugu iepriecināšanai Jāņos, bet pamazām šis hobijs tika pārvērsts nelielā ģimenes ražotnē.

Atzīmēšanas vērts ir tas, ka alus tiek darīts īstā zemnieku saimniecībā. Ražotnes telpas iekārtotas no lieliem laukakmeņiem savulaik mūrētā saimniecības ēkā. Tagad biezais mūris palīdz nodrošināt darītavas telpās vienmērīgu gaisa temperatūru gan ziemā, gan vasarā, kas alus darīšanas procesā ir ļoti būtiska. Rezultāts ir katram baudāms un paši alus darītāji par saviem brūvējumiem saka – „Sidraba putas, ķēniņa alus!”
